^

Lees hieronder onze blogposts – allemaal interessante kanten van levensverhalen.

Nieuwe film opent oude wonden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober 2020

Veteranen van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger zijn woedend over de beelden die ze hebben gezien van de film ‘De Oost’. Een van de gepikeerde veteranen stelt in de krant dat de manier waarop hij en zijn medemilitairen in de film worden neergezet wel heel erg lijkt op de SS van Adolf Hitler. “Dat we zo worden afgeschilderd doet ontzettend veel pijn”, aldus de 94-jarige Entjo Latuny.
De film zou in september uitkomen, maar dat is door coronamaatregelen uitgesteld.

Al veel vaker werd de problematiek van de KNIL militairen aangekaart, bijvoorbeeld tijdens de Indië-herdenking in 2017 door documentaire maakster Pia van der Molen:
“De regering laat onze Indië-militairen bungelen en bevestigt daarmee het valse beeld dat ze allen oorlogsmisdadigers zouden zijn. Het is een laffe schande dat het zover is gekomen en dat dit onjuiste beeld voortdurend gevoed wordt”

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand (levens)verhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en uit eerste hand! Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Nog steeds is een belangrijk deel van de Nederlandse geschiedenis, Indonesië na de 2e wereldoorlog, zwaar onderbelicht. Veel mensen weten nog dat er toen veel Zuid-Molukkers naar Nederland zijn gekomen, maar weinig mensen weten hoe de vork precies in de steel zit. Nog altijd streven grote groepen binnen de Molukse gemeenschap naar een collectieve erkenning van het onrecht dat hun gemeenschap in die periode is aangedaan.

Persoonlijke verhalen van belang

Volgens ons is de basis voor alle activiteiten rondom herdenking en erkenning is het waarheidsgetrouw vastleggen van ervaringen, zowel feitelijke als emotionele. Van de veteranen zelf zijn er nog maar weinig in leven, maar ook de verhalen van de 2e en 3e generatie zijn van belang. Het vastleggen en verspreiden van deze verhalen o.a. in boekvorm kan een belangrijke bijdrage leveren aan een brede herkenning en erkenning van deze problematiek.

Hoe word je een goede voorouder?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oktober 2020

In het nieuwe boek De Goede Voorouder: Een lange termijn blik in een korte termijn wereld (The Good Ancestor: How to Think Long Term in a Short-Term World) verkent schrijver en sociaal filosoof Roman Krznaric een bijzonder onderwerp: Het spanningsveld tussen hedendaags korte termijn denken en maatschappelijke processen, zoals het milieu, die volgens een veel langere tijdscyclus werken.

Bijvoorbeeld, de klok regeert de minutieuze details van onze dagen terwijl we beseffen dat een heel leven in de tijdsschaal van de aarde maar een ogenblik is. Onze politici zijn vanaf dag één met hun herverkiezing bezig terwijl hun beleidskeuzes decennialang of zelfs eeuwenlang invloed hebben.

De centrale vraag in het boek is “Wat moet je doen om door je nakomelingen positief beoordeeld te worden?”  Doorgaans houden we ons bezig met de komende minuten, uren of dagen. Voor vakanties kijken we wat verder, maanden in de toekomst. Heel soms, voor een hypotheek en wel of niet kinderen krijgen, zetten we onze blik jaren vooruit. Maar bijna niemand denkt verder vooruit, over de grens van het eigen leven. Alsof we geen relevantie hebben na onze eigen dood. Maar dat is niet zo.

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand (levens)verhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en uit eerste hand! Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Onze kinderen en kleinkinderen, en ook bredere familieverwanten, zullen straks snakken naar het verhaal van hun voorouders. Hoe was het leven toen? Waarom gingen de dingen zoals ze gingen? Om een goede voorouder te zijn moet je dus twee dingen doen: Ten eerste, keuzes maken in je leven die een positief lange termijn effect in de wereld hebben en ten tweede, jouw verhaal vastleggen zodat je als voorouder jouw familie over de eeuwen heen in je eigen woorden kan toespreken.

Ik deelde mijn levensverhaal en kreeg deze reacties

 

 

 

 

 

 

September 2020

Het was best spannend om mijn verhaal te delen. Wie zou nou over mijn leven willen
lezen? Alsof ik alleen wilde pronken en allerlei mooie ervaringen latenzien. Maar zo ging het niet.

Zo mooi is mijn leven sowieso niet geweest. Gedeeltes wel, hoor. Heel veel
liefde maar ook veel verdriet. Het overleden van mijn man is een
pijnlijk hoofdstuk maar het is wat het is. Het fijne van je
levensverhaal laten schrijven is dat er voldoende ruimte is om goed uit
te leggen hoe het echt zat. Om nuances aan te brengen.

En dan ligt het voor je. Mooi ingebonden. Met zulke schitterende foto’s,
de kinderen, mijn ouders. Het voelde bijna als een van mijn ledematen.
Ik gaf een exemplaar aan elk kind, elk
kleinkind en aan mijn beste vriendinnen. Iedereen was gelijk onder de indruk:
dank je, wat lief, heel bijzonder, ga ik zeker een keer lezen.

Het duurde wel even. Misschien had ik er nooit aan moeten beginnen. Maar
toen kwamen de reacties.

Eerst mijn dochter. Ik ga het niet lezen. Ik hoef het allemaal niet te
weten. Waar is ze bang voor, vraag ik me af. Mijn oudste zoon las het
aandachtig. Hij had nooit geweten hoe moeilijk mijn vader was in mijn
jeugd. Zijn broertje wil nu nog meer weten.

Het is uiteraard ook bij mijn vriendinnen aan bod gekomen. Boeiend, noemden
ze het. Ze zien me in een net iets ander licht. Warmer. Misschien kennen ze
me nu toch een klein beetje beter. Dat is een fijn idee.

Wellicht het fijnste van alles is wat het met mij doet. Het is maar een
boek maar het doet toch iets met een mens. Ik ben vooral heel dankbaar
en vol wonder hoe ik het allemaal aan kon. Zoals mijn vriendin zei, we
deden wat we deden omdat we waren wie we waren. Dat doet me goed.

Wat weet je nog van toen ze klein waren?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September 2020

Hebben jonge ouders het te druk om het verhaal van de eerste kinderjaren bij te houden? Dit kan helpen.

Herkenbaar?

“Mijn moeder had voor mijn oudste broer een schrift vol met allerlei aantekeningen over eerste woordjes, stapjes, tandjes,  enzovoort. Van mijn tweede broer was er een schrift met twee beschreven bladzijden en van mij was er alleen een schriftje met mijn naam op het kaft…….”

De tijd gaat snel: Je bent het steeds van plan maar op een gegeven moment is het te lang geleden en weet je de details allemaal niet meer. Hoe leuk zou het zijn om de eerste jaren van je kind of kleinkind in de vorm van een boek aangevuld met je mooiste foto’s te bewaren? En dat op een makkelijke manier die de jonge ouders ontzorgt.

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand (levens)verhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en uit eerste hand! Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Tegenwoordig is het mogelijk om levensverhaalboeken, ook van de eerste levensjaren, zonder moeite te laten maken. Makkelijker kan niet! Je hoeft alleen maar op een kladje wat feiten bij te houden en middels een online interview wordt je verhaal vastgelegd en uitgewerkt tot een getypte tekst. Je kan die aanvullen met foto’s en het geheel wordt verwerkt tot een prachtig boek. Je zou dit zelfs jaarlijks kunnen herhalen en er een meerdelige serie van maken.

Wat écht waardevol is heeft altijd deze drie eigenschappen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

September 2020

Schaars

We kennen allemaal de door Leonardo Da Vinci geschilderde Mona Lisa. Onlangs is een ander aan hem toegeschreven werk voor een kleine 400 miljoen Euro verkocht: de Salvator Mundi (Redder van de wereld). Wat het vooral heel bijzonder maakt is de schaarste van werken van Da Vinci: er zijn nog nog 25 van zijn schilderijen op aarde. Vergelijk dit met de rond 350 van onze Rembrandt van Rijn. Alle oude dingen nemen in waarde toe omdat er heel veel verloren gaat.

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand (levens)verhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en uit eerste hand! Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Persoonlijk

Als je huis in brand stond wat zou je pakken, voordat je de deur uit zou rennen? Vele mensen beschouwen hun familiefotocollectie als hun alle waardevolste bezit. In sommige families heeft men ook een levensverhaal – een boek van een voorouder met uitleg over wat er allemaal heeft plaatsgevonden en waarom bepaalde keuzes werden gemaakt. Jaren later worden zulke boeken alleen maar waardevoller voor de bredere familie. Ze geven namelijk een invulling op de vraag waarom “wij” zijn zoals we zijn.

 

Onveranderlijk

Twee jaar geleden werd een papieren kopie van een graffitiwerk van de beroemde Engelse straatartiest, Banksy, verkocht voor 1,5 miljoen Euro. Niemand wist dat de satirische artiest een papierversnipperaar in de lijst had weggewerkt. Zodra de veilingmeester “eenmaal, andermaal, verkocht” riep, zakte het schilderij naar beneden en werd tot kleine slierten gereduceerd. Met persoonlijke verhalen is de onveranderlijkheid net zo belangrijk. Verhalen behouden hun waarde wanneer ze uit eerste hand opgenomen of opgeschreven staan. Jaren later kunnen anderen er dan op vertrouwen dat het verhaal precies is zoals het oorspronkelijk bedoeld was.

 

Heb je geen Rembrandt, Da Vinci of Banksy? Dan is je eigen levensverhaalboek wellicht het waardevolste dat je jouw familie kan geven. Schaars, persoonlijk en onveranderlijk.

Veteranen, help ons Srebrenica te begrijpen

 

 

 

 

 

September 2020

Onlangs werd de massamoord in Srebrenica, van 25 jaar geleden, herdacht. Soldaten van Dutchbat III waren te licht bewapend en kregen te weinig ondersteuning om dat te kunnen voorkomen. Nog steeds zijn de wonden diep, uiteraard bij de nabestaanden  maar ook bij de veteranen die machteloos moesten toekijken hoe alle moslimmannen werden afgevoerd. Veel veteranen hebben 25 jaar na dato nog steeds last van deze ervaring en van de verwijten die aan hun adres zijn gemaakt. Wanneer meer veteranen hun persoonlijke ervaringen zouden vastleggen zou dat ons allen kunnen helpen om hun kant van het verhaal te begrijpen.

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand (levens)verhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en uit eerste hand! Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Tot nu toe komt er maar mondjesmaat informatie naar boven over wat er nu precies is gebeurd en wat de afwegingen waren. Af en toe een artikel in de krant met een kort interview zoals laatst in het Dagblad van het Noorden:

……… Terug in Nederland wachtte Dutchbat III onbegrip. ,,De eerste dagen waren we helden, later waren we massamoordenaars.’’ Het beeld dat Dutchbat III erbij zou hebben gestaan toen de genocide plaatsvond, maakt hem woedend. ,,Dat ís niet zo, wij hoorden pas achteraf wat er gebeurd is.’’……..

Het lijkt alsof er een dilemma was: óf tegen een overmacht vechten óf de moslimmannen aan hun lot overlaten om escalatie te voorkomen. Wij, hier in Nederland, snapten niet hoe het daar op de grond in Srebrenica zat. En dat zouden we nu nog steeds graag willen begrijpen.

Door je verhaal rustig en in je eigen woorden te vertellen wordt het voor anderen begrijpelijk.

Verhalen kunnen onderling worden uitgewisseld tussen oud kameraden, maar ook worden gedeeld met vrienden en familie waardoor meer begrip kan ontstaan over de trauma’s waar sommigen nog steeds mee zitten.

Het oudste levensverhaal op aarde is fascinerend

 

 

 

 

 

Augustus 2020

In 1849 werden kleitabletten gevonden dichtbij de stad Mosul, in hedendaagse Irak, met daarop een bijzonder schrift. Toen wetenschappers de teksten later ontcijferden, bleek het een bijzonder levensverhaal te zijn, twee keer zo oud als de bijbel.

Het verhaal is van Gilgamesj, een koning en krijgsheer, die rond 2800-2500 voor Christus leefde. Je zou verwachten dat het verhaal van zo’n figuur vooral zijn grote daden bejubelt, maar dat is niet zo. Het laat een genuanceerd beeld zien van een man die worstelde met te veel macht, met vriendschap en met een zoektocht naar eeuwig leven. Hij faalt in zijn belangrijkste missies maar ontwikkelt veel wijsheid over de waarde van samenzijn met familie en met stadsgenoten.

Leesbaar na duizenden jaren

Het is zo lang bewaard gebleven omdat kleitabletten heel duurzaam zijn. Bij een brand worden ze alleen maar harder en eenmaal onder het zand bedolven tast niets ze aan.

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand , levensverhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en een blijvende herinnering! Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over de mogelijkheden.

Inleving en ontroering

Het Gilgamesj-epos kreeg na vertaling eerst veel aandacht toen duidelijk werd dat het bijna letterlijk de bijbelse vertelling van de grote vloed en de ark van Noach bevat, alleen de versie van Gilgamesj werd heel veel eerder geschreven. Tegenwoordig lezen steeds meer mensen het hele levensverhaal omdat, hoe lang geleden het mag zijn, we kunnen ons inleven in de ontwikkeling van deze man en zijn ontroerende ervaringen.

Door een levensverhaal vast te leggen wordt het voor nakomelingen, direct of veel later, mogelijk om te begrijpen hoe het zat en waarom bepaalde keuzes werden gemaakt. Helaas hebben vele families te weinig vertellingen van vroeger uit eerste hand. Maar tegenwoordig is het juist heel makkelijk om een levensverhaal vast te leggen zonder zelf te moeten schrijven. Koning Gilgamesj liet ook vast anderen het schrijfwerk voor hem doen!

Hoe discriminatie tegen te gaan: onwetendheid aanpakken

Juli 2020

Overal op de wereld gaan mensen de straat op om te protesteren tegen allerlei vormen van discriminatie. Discriminatie tegen zwarten, tegen homo’s, tegen vrouwen en nog veel meer. Wat al deze vormen van discriminatie gemeen hebben is het gebrek aan wederzijds begrip. Dit is dan ook het moment om meer begrip te kweken voor jouw situatie bij anderen. Wat betekent het om op te groeien met een andere huidskleur dan de meerderheid van de mensen in een land? Welke vooroordelen kom je tegen? Wat doet dat met je? Leg je verhaal vast in een boek dat je anderen kan laten lezen.

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand , levensverhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en een blijvende herinnering!
Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Wat bereik je er mee?

Heel veel discriminatie ontstaat uit onbegrip. Door je verhaal vast te leggen en te delen met anderen kan je bereiken dat anderen zich kunnen inleven in jouw situatie en snappen wat discriminatie met je doet. Het kan twee kanten op werken. Delen in je eigen groep leidt tot herkenning en kan verhalen losmaken over vergelijkbare ervaringen. Delen in de groep van mensen die (soms onbewust of onbedoeld) discrimineren kan leiden tot inzicht in hun eigen handelen en vooroordelen en het helpt ze begrijpen wat hun gedrag met jou doet.

 

Stilzwijgen is gedogen

Om discriminatie tegen te gaan moet er verandering komen. Mensen die stilzwijgen en niets doen om die verandering teweeg te brengen, helpen de ongelijkheid in stand te houden. Een goede stap is om jouw verhaal, rustig en eerlijk, met anderen te delen. Dat kweekt medeleven, deelt inzicht in het probleem en verenigt onze gezamenlijke wil tot gelijkheid.

Herdenken zonder besmettingsgevaar

 

 

 

 

 

 

Juni 2020

2020, het jaar van herdenking van 75 jaar bevrijding. Een tijd waarin opa en oma terugdenken aan hun jeugd. Maar hoe was deze jeugd eigenlijk.

Voor de kinderen van nu is geschiedenis vaak droog en oninteressant/saai. Dat hoeft niet zo te zijn! Opa en oma’s verhalen laten feiten tot leven komen.

Grootouders interviewen kan in de coronatijd via een videocall (Skype, Zoom of WhatsApp).

 

My Words My Story is een nieuwe manier om, op afstand , levensverhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en een blijvende herinnering!
Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals van My Words My Story, te overleggen over wat mogelijk is.

 

Opa hoe was het toen de oorlog eindigde?

Hoe meer je weet, hoe meer je wilt weten. De vragen over de oorlog kunnen leiden tot vragen over hoe opa verliefd werd op oma en wat voor kattenkwaad hij uithaalde na schooltijd. Hierdoor kan uiteindelijk een complete levenstijdlijn ontstaan.

De levenstijdlijn van je grootouders

Een levenstijdlijn geeft een mooi overzicht en is snel gemaakt. Het is ook erg leuk om te doen:

Stap 1: Bel opa of oma via WhatsApp, Skype, Zoom, of gewoon met de ouderwetse telefoon.

Stap 2: Houd pen en papier bij de hand. Vraag ze wat de belangrijkste periodes of thema’s in hun levens waren. Bijvoorbeeld jeugd en schooltijd, de eerste baan, trouwen en gezinsleven, de verdere carrière, hobby’s en vriendschappen.

Stap 3: Noteer de jaartallen en vraag door naar de belangrijkste gebeurtennissen in elke periode of elk thema.

Stap 4: Stuur oma en/of opa vervolgens hun levenstijdlijn op per post. Dat is leuk om te ontvangen en dan kunnen zij zelf ook nog aanvullingen aanbrengen.

Stap 5: Deel de levenstijdlijn met familieleden – er schuilen vast verrassingen en onbekende verhalen tussen!

Stap 6: Misschien is deze levenstijdlijn wel het begin van een compleet levensboek.

Dat boek, daar zijn wij voor.

Leg vast wat je dierbaar is,

My Words My Story

Hoe houd je contact met oma of opa tijdens lockdown? Maak een levenstijdlijn!

 

 

 

 

 

 

Mei 2020

Zie jij je ouders of grootouders ook niet meer wegens coronavirus? Dan is dit idee voor jou: een levenstijdlijn!

Wat is een levenstijdlijn? Dat is een lijst van belangrijke periodes in het leven van je dierbare ouderen, met daarbij korte samenvattingen van de meest impactvolle gebeurtenissen. Zo krijg je in één oogopslag een beeld van hun levensloop.

Mam, hoe werd opa verliefd op oma?

Een persoonlijk levensverhaal is straks zeer waardevol voor de kinderen, kleinkinderen en verder. Een eerste stap in het vastleggen van een levensverhaal is een levenstijdlijn.

My Words My Story biedt een nieuwe manier om, op afstand en zonder besmettingsgevaar, levensverhalen vast te leggen in boekvorm. Makkelijk, betaalbaar en een blijvende herinnering!
Stuur een email naar info@mywordsmystory.com om vrijblijvend met ons, Dave Langley en Nico Pals, te overleggen over wat mogelijk is.

Vele mensen beginnen aan een eigen levensboek maar weinig maken het ook af. Geen wonder, want het is zeer tijdrovend en écht niet zo makkelijk als het lijkt. Na een enthousiaste start, belanden de meeste projecten ergens onafgemaakt in een kast.

Goed contact zonder besmettingsgevaar

Een levenstijdlijn geeft een mooi overzicht, en is snel gemaakt. Het is ook erg leuk om te doen:

Stap 1: Bel je dierbare ouderen, via WhatsApp, Skype, Zoom of gewoon met de ouderwetse telefoon.

Stap 2: Hou pen en papier bij de hand. Vraag ze wat de belangrijkste periodes of thema’s in hun levens waren. Bijvoorbeeld jeugd en schooltijd, de eerste baan, trouwen en gezinsleven, de verdere carrière, hobby’s en vriendschappen.

Stap 3: Noteer de jaartallen en vraag door naar de belangrijkste gebeurtennissen in elke periode of elk thema.

Stap 4: Stuur oma en/of opa vervolgens hun levenstijdlijn op per post. Dat is leuk om te ontvangen en kunnen zij zelf ook aanvullingen aanbrengen.

Stap 5: Deel de levenstijdlijn met familieleden – er schuilen vast verrassingen en onbekende verhalen tussen.

Stap 6: Overweeg de levenstijdlijn als basis te gebruiken voor een compleet levensboek.

Veel plezier!

Dave Langley